zaterdag 20 oktober 2012

groenten en fruit

Dinsdag 16 oktober was het wereldvoedseldag. Op die dag hebben we met heel de school op hetzelfde moment een appel gegeten. 
Het thema in de klas was dan ook gezonde voeding. We hebben heel de week gewerkt rond groenten en fruit. 

Maandag zat er wel een heel speciale draak in de klas, Oscar. Hij is verzot op alles wat ongezond is. Hij eet graag snoep, chocolade, koekjes, chips,... We bespraken met hem de gevolgen van ongezonde voeding. Door het vele snoepen zijn Oscars tanden bruin geworden, heeft hij een dikke buik gekregen. We bespraken het belang van gezonde voeding, het eten van groenten en fruit. 
We hebben met Oscar een afspraak gemaakt. Als hij elke dag samen met ons een stuk fruit at, zouden we op vrijdag een fruitfeestje houden. 

De meeste fruitsoorten groeien aan bomen. Ondertussen zijn de blaadjes van de bomen aan het verkleuren. We hebben oa een perenboom geschilderd in herftskleuren.

We speelden een wiskundig overloopspel met de perenbomen. 'Hang evenveel peren aan de boom als het aantal gegooide ogen op de dobbelsteen.'Ook appels groeien aan de bomen. We hebben een grote kartonnen appel-herfstboom geschilderd met sponsjes.Nu moeten er nog appels aan de boom komen. Eerst hebben we papier mache gemaakt. Eerste stap; knip of scheur kranten in heel kleine stukken.


Stap 2: Laat de stukjes kranten een nacht weken in water.
Stap 3: Pers het water uit de krantenbrei.
Stap 4: Voeg bij de brei behangerslijm en stamp de brei fijn, met een houten lepel, tot papier maché.

Stap 5: boetseer met de papier maché ronde appels.


Stap 6: Laat de papier maché appels een paar dagen drogen alvorens ze geverfd worden (het vervolg van de appelboom en de appels zie je volgende week).

Met plasticine hebben we appels, peren, bananen en aardbeien geboetseerd.


Ook in de winkel kreeg elk fruitsoort een prijs. Om het fruit te kunnen betalen hebben we eerst heel veel euro's uitgeknipt.

Als we voldoende centjes hadden, kon het kopen van het fruit beginnen.

Later op de week werden ook de groenten te koop aangeboden.
 

We doorbladerden reclametijdschriften, knipten er de groenten en fruit uit en kleefden deze op een apart blad. Dinsdag 16 oktober; wereldvoedseldag. Met alle kinderen van de school hebben we op hetzelfde moment een appel gegeten.Woensdag werden we uitgenodigd door het tweede leerjaar om in hun klas te komen kijken naar een dierententoonstelling.
Zo zagen we een kip.

...een hamster...

 ...een schildpad...

...een konijn...

...een papegaai...

...ook onze vissen waren er te bewonderen.

In de klas schilderden we verschillende soorten fruit.


We speelden een lotto-fruitspel.

Oscar had elke dag een stuk fruit gegeten en dus hielden we vrijdag een fruitfeestje. Ter voorbereiding maakten we fruitegels.En we maakten fruitbrochettes. Eerst sneden we het fruit in stukken.

Daarna maakten we de brochettes volgens een bepaald patroon.
En dan kon het fruitfeestje eindelijk beginnen. Het feest werd ingezet met vuurwerk, gevolgd door het smullen van onze zelfgemaakte fruitegels en brochettes. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten