zondag 12 juni 2011

thema ridders en prinsessen

VERVOLG : ZIE ONDERAAN !!!

De voorbije week en de komende twee weken gaan we het hebben over ridders en prinsessen. Wat zijn vooral de jongens in hun nopjes! Vanaf maandag tot het einde van het thema word ik door de kinderen niet aangesproken als 'meester Dries', maar  als 'koning Dries'. Zo hebben de kinderen mij gedoopt nadat ik maandag een echte kroon van een koning opzette. Sindsdien word ik er door de ridders en prinsessen van de klas op gewezen wanneer ik mijn kroon niet op heb. Wat kan het leven in een fantasiewereld soms zo leuk zijn :) 

Vooraf hebben de kinderen gebrainstormd over wat we zoal kunnen doen rond ridders en prinsessen in de klas. De poppenhoek werd omgebouwd tot kasteel en in dat kasteel moest er volgens de kinderen sowieso een gevangenis aanwezig zijn. Hieronder zijn ze druk in de weer met het schilderen van de gevangenis. Volgend weekend krijgen jullie een foto van het kasteel te zien.

Eén van de attributen van prinsessen dat zeker niet mag ontbreken zijn halskettingen. Mayssa en Amaline maken van de mooiste parels de mooiste kettingen.

We knutselden het harnas en zwaard van de ridder en het kleed van de prinses.


 Enkele kinderen hadden een volledig ridder outfit meegebracht. Misschien kan je aan zijn schoenen wel herkennen welk kind zich als ridder verkleed heeft..

In het kasteel werden veldslagen uitgevochten. Voor de ongeruste ouders: de zwaarden zijn van zacht rubber of plastic, en er werden op voorhand duidelijke afspraken gemaakt.

We speelden fantasiespelletjes met speelgoed van ridders en kastelen.De voorbije week stond ook in het teken van vaderdag. Benieuwd of de kinderen hebben kunnen wachten tot vandaag (zondag 12 juni) om het cadeau aan de papa te geven en of ze niets hebben verklapt. 
Hier zijn ze de voorkant van de cd-hoes aan het maken. 

 De cadeaus werden ook ingepakt, waarbij ik de hulp kreeg van enkele kinderen.

In de zandbak maakten we, hoe kan het ook anders, zandkastelen.

Op een groot blad waren stippenlijnen getekend. Als we die met een stift volgden, was een kasteel het resultaat.

 Hoe hoog kon de toren gemaakt worden, zonder dat hij viel?Koning Dries vertelde een verhaal over een ridderprinses. In het verhaal werd prinses Floor de beste ridder. Meisjes kunnen dus ook een ridder worden. Het verhaal werd later uitgebeeld door mevrouw de ridderprinses Rita en koning Dries.
 Vanaf deze week moeten de jongens en meisjes van onze klas bepaalde opdrachten vervullen om op het einde van het thema een ridderdiploma te krijgen.

We hebben wapenschilden gemaakt.. .. en zwaarden.
 


We hebben prinsessen- en ridderkronen gemaakt.

Prinses Sarah en prinses Mayssa pronkten met hun kroon.

De kantelen van ons kasteel werden grijs geschilderd.

In het kasteel werd een glas gedronken met de ridders en een prinses.

Er werden verschillende draken gesignaleerd rond het kasteel! Die hebben we  kunnen overmeesteren en in de gevangenis gezet.


Elke dag bereiden de ridders een feestelijke maaltijd voor de koning. De tafel werd keurig gedekt en..

..de koning werd aan tafel geroepen om samen met zijn ridders te genieten van een heerlijke maaltijd.

Terwijl prinses Wiam zich opmaakte in het prinsessenvertrek.

Matteo had een leuk gezelschapspel meegebracht waarbij we goed moesten nadenken. De kasteelblokken moesten zo geplaatst worden dat de ridder zijn prinses kon redden.

1 opmerking:

  1. Weet u misschien hoe dat gezelschap spelletje noemde?
    Ik doe namelijk binnekort stage rond Ridders en kastelen.
    Ik vind dat u heel leuke dingen rond dit thema heeft gedaan.
    Je kan veel leuke en leerrijke dingen opsteken rond dit thema bij u.

    BeantwoordenVerwijderen